Når ejendomsprojekter skaber mere end boliger: Et blik på lokaløkonomisk vækst

Byudvikling handler i dag ikke kun om at bygge nyt. Det handler i høj grad også om at skabe helheder, der bidrager til lokal trivsel, vækst og økonomisk aktivitet. Lejeboliger og boligprojekter har potentiale til at spille en langt større rolle end blot at huse mennesker – de kan fungere som motorer for udvikling i mindre bysamfund og forstadskommuner.
Et godt eksempel på dette er projektet Vallensbæk Vejlesvinget A/S, som blev fuldtegnet kort efter lancering. Bag projektet står Koncenton, der arbejder med investering og udvikling af boligudlejningsejendomme i hele Danmark.

Boliger som løftestang
Når nye boligprojekter opføres, bringer de mere med sig end mursten. De øger efterspørgslen på lokale daginstitutioner, styrker detailhandlen, skaber grobund for øget kollektiv trafik og kan være med til at aktivere byrum, der tidligere har stået ubrugte hen.
I forstadskommuner som Vallensbæk – hvor projektet på Vejlesvinget er placeret – er dette særligt mærkbart. Kommunen har de senere år haft fokus på at udvikle boligområder tæt på transport og servicefunktioner, og her spiller projekter som Koncentons ind i en større, strategisk helhed.
Et projekt med flere funktioner
Ifølge Jyllands-Postens artikel om projektet er Vallensbæk Vejlesvinget A/S skabt med henblik på at imødekomme en stigende efterspørgsel fra blandt andet småbørnsfamilier. Med 58 lejligheder i varierede størrelser er det ikke kun boliger, der bygges – men rammer for nye liv.
Placeringen tæt på S-tog, indkøb, skoler og grønne områder betyder, at beboerne hurtigt integreres i lokalområdet. Det styrker også eksisterende tilbud i kommunen og bidrager til den økonomiske aktivitet – både direkte og indirekte.
Private aktører i samspil med lokalplaner
Kommuner og private investorer er i stigende grad afhængige af hinanden. Hvor kommunerne sætter rammerne via lokalplaner og bystrategier, er det ofte de private aktører, der realiserer selve byggeriet. Det gælder især i de kommuner, hvor der er ambitioner om at fastholde eller øge tilflytningen.
Hos Koncenton arbejdes der med en geografisk strategi, hvor fokus ligger på byer og områder i vækst. Det betyder, at investeringer ikke placeres tilfældigt, men netop dér, hvor boligprojekter kan gøre en forskel – både for investorer og for lokalområderne.
En helhedsorienteret tilgang
Når nye boligprojekter planlægges, spiller både arkitektur, funktionalitet og placering en rolle. Men det handler også om at indtænke, hvordan boligerne bliver en aktiv del af det omgivende bymiljø. Det kan ske gennem tilgængelighed, sociale tilbud i nærområdet, eller ved at styrke eksisterende infrastruktur.
Vallensbæk-projektet er ét blandt flere eksempler på, hvordan denne tankegang realiseres. Med moderne lejligheder i et område med vækstambitioner bliver ejendommen ikke blot en investering, men også et aktiv for den by, den placeres i.